Thursday, October 27, 2011

Pokret u metalu

To što u izradi svog nakita koristim žicu pretežno za izradu srebrnih delova za nakit, kao što su udice, alke, elementi za ugradnu kamena, itd... ne sprečava me da uživam u fotografijama prelepih radova od žice dizajnera širom sveta.

Žica je, svojom dinamikom i pokretom, idealan materijal da vam predstavi srednjevekovni, barokni, viktorijanski, art deco nakit, nakit inspirisan gotikom, a ponekad i "industrial" i savremeni dizajn.


Dizajneri koriste metal, lampwork, staklo, gotove perle, delove od satova i druge mehanizme, poludrago kamenje i mnogo toga, u kombinaciji sa žicom, da bi vizuelno predstavili svoje ideje.

Evo jedne lepe kombinacije obrade metala, uvijanja žice i ugradnje kamena:


Jedan letnji,  voćni komplet:Moram posebno da izdvojim Imnum, vrhunskog majstora u ovoj tehnici. Ne samo po tehnici izrade, nego i po inspiraciji koja mi je bliska: industija, gotika, spoj futurizma i antike. H.R. Giger, vanzemaljci i ono mračno, mistično, apokaliptično :)Tu je i naša Nina, koja je hrabro zakoračila u svet žice svojim pozitivnim  nakitom, obučenim u šarene boje i po poslednjoj modi, pod imenom "Pretty Dolls and Friends". Dugo nisam videla nešto ovako slatko i drugačije.Za kraj, ostaviću Rosannu - Niro jewelry, međunarodno afirmisanu dizajnerku iz Slovenije, o čijem nakitu maštam već neko vreme i koja je, svojim skulpturalnim, savremenim nakitom, postigla potpuno jedinstven izraz. To je nakit koji se prvo jako dugo gleda. Rosanna je prava dizajnerka umetničkog - high fashion - nakita. Neka vas ne iznenade visoke cene ovakvog nakita. On se radi satima i danima. Preciznost je imperativ ove tehnike, i svaka žica mora da bude uredno uvijena.

15 comments:

 1. Sve je lepo, pogtovo "Pretty Dolls and Friends" :)

  ReplyDelete
 2. prekrasno! hvala što si me uključila u izbor :)

  ReplyDelete
 3. Divan blog i tekst! Hvala na spominjanju moga nakita!

  ReplyDelete
 4. Drage devojke, bilo mi je zadovoljstvo :) Hvala na postovima i što pratite ovu rubriku :)

  ReplyDelete
 5. very inspiring))
  can you post another person who inspires you?)


  http://fairrapunzel.blogspot.com/

  ReplyDelete
 6. predivan nakit!

  fashionableroad.blogspot.com

  ReplyDelete
 7. nastavi da kreativno gradis svoj blog,.. :))

  ReplyDelete
 8. Nakit je fenomenalan, a ono sto je zanimljivo je da sa zicom se vrlo lako radi :) samo je bitna ideja i malo preciznosti

  ReplyDelete
 9. His pieces are wonderful!
  I loved the appoint!

  ReplyDelete
 10. nice things :)
  follow me,
  www.donnaromina.de

  ReplyDelete
 11. Mnogo dobre fotke :oo tvoj blog me bas inspirise da se nakupujem materijala i krenem da pravim jos nakita :'D jako inspirativno! ^^ pratim :))

  ReplyDelete