Tuesday, October 5, 2010

Beadwork

Mnogo se priča o staklenim i plastičnim perlicama, koji se koristi da bi se ukrasio nakit od modelirajuće mase, šiveni akcesoari kao što su torbe, odeća, obuća. Međutim, na našim se prostorima malo koristi beadwork tehnika, koja je dokaz da umetnik može svoj talenat da izrazi i kroz nizanje perlica. 

Melanie Potter je beadwork razvila do savršenstva.  Beadwork magazine ju je proglasio dizajnerkom godine.





Indijci i Meksikanci su pravi majstori beadwok-a, to je deo njihove kulture i tradicije. Autor ovih maski (obožavam maske!) je Rasel Gordon, inspirisan Huichol mitologijom.


 Betty Stephan je još jedna umetnica koja koristi perlice da bi napravila vrlo kompleksne komade nakita. Pogledajte kako je izgleda kada se različito inspirisan nakit izvodi istom tehnikom.


Pomoću ove divne tehnike možemo ukrasiti i naše kreacije od tekstila :)
Da ne zaboravim (nepravedno) i Cajku, koja pravi mnogo lep nakit... kraljevski elegantan, koristeći jednu ili dve boje perlica.
Na našim prostorima, Hrvatice prave divan nakit od beadworka.


Kao što vidite, beadwork nije pod obavezno vezan za indijske tradicionalne rukotvorine, različiti stilovi se jasno vide kroz prikazane fotografije. Ne treba imati skupe alate, samo kilogram perlica, iglu i spretne ruke. I što je najbolje - nema propalog materijala! Na netu ima mnogo tutorijala, DVD i knjiga koje će vam korak po korak predstaviti od najjednostavnijih do vrlo komplikovanih projekata.Ovakav nakit i akcesoari su definitivno glamurozni.

Pa... izvolite :)


8 comments:

  1. Odličan post kojim si nam približila meni sasvim nepoznatu tehniku zv. beadwork i zaintrigirala si me prikazom prekrasnog nakita kojeg su izradile spretne i maštovite osobe! Hvala :)))

    ReplyDelete
  2. Divno si napisala, malo više smo saznali o ovoj tehnici koja zahteva umešnost i strpljenje.
    Ja imam prelepu ogrlicu i narukvicu, rad moje net poznanice Vedrane-Cayce, i s ponosom ih nosim.

    ReplyDelete
  3. Hvala na ovom članku, Milice. Svako od nas ima svoje favorite. Tako ja pričam da kada porastem želim da budem Cynthia Newcomer Daniel ili Gwen Fisher koja je geometriju učinila neverovatno zanimljivom primenivši je na pletenje perlama.

    ReplyDelete
  4. Fenomenalno! Svidja mi se!

    www.designedby.name

    ReplyDelete
  5. Prelepo! Mnoogo mi se svidja. <3

    ReplyDelete
  6. odlican post! najvise mi ej svidja ova sa perlicama od Betty:)

    ReplyDelete
  7. wow,stvarno mi se svidja ovaj blog,folow you :D <3

    ReplyDelete
  8. Imaš jako zanimljiv blog.BAš mi se sviđa:) Pratimo se ?

    ReplyDelete